Godziny pracy Urzędu:
Poniedziałek 7:00 – 15:00
Wtorek 7:00 – 16:00
Godziny pracy Urzędu:
Poniedziałek 7:00 – 15:00
Wtorek 7:00 – 16:00
Środa 7:00 – 15:00
Czwartek 7:00 – 16:00
Piątek 7:00 – 13:00
9 marca w Zespole Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Wiśle odbyły się warsztaty gastronomiczne w ramach realizowanego zadania publicznego wspieranego przez Zarząd Powiatu w Cieszynie. Organizatorem warsztatów było Stowarzyszenie Na Rzecz Wspierania Rozwoju Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich „Teraz Patelniok”, a koordynatorem Iwona Gomola, nauczycielka przedmiotów gastronomicznych.
Tematem warsztatów była kuchnia regionalna, ale w nowej odsłonie. Uczniowie już na wstępie zostali zaznajomieni z recepturami i innowacyjnymi technikami kulinarnymi. Kuchnia fusion, molekularna oraz metoda obróbki surowców sous vide, to sposoby przetwarzania surowców w gotowe produkty. Są to metody wykorzystywane coraz częściej przez kucharzy do sporządzania wykwintnych dań, a podczas odbywających się konkursów kulinarnych podstawowa umiejętność podlegająca ocenie jury.
Na co dzień uczniowie nie mają możliwości zapoznania się z tymi metodami, gdyż są drogie w przygotowaniu nie tylko ze względu na specjalistyczny sprzęt, ale i odczynniki niezbędne do wytworzenia produktów wchodzących w skład potrawy. W zajęciach wzięło udział 22 uczniów i uczennic z pionu gastronomicznego i hotelarskiego. Pod czujnym okiem absolwenta ZSGH Łukasza Świtały uczniowie sporządzali napoje bezalkoholowe z dodatkiem elementów kuchni molekularnej, dania na bazie polędwicy wieprzowej i kaczki, przygotowywane metodą sous vide, a także desery i różnego rodzaju przekąski.
Iwona Gomola